Аритмія у дітей

Турбота про здоров’я дітей покладається насамперед на батьків. Від своєчасності виявлення захворювань багато в чому залежить успіх лікування. Особливо це стосується серцевих розладів. Відвідування кардіолога є обов’язковою процедурою, особливо якщо спостерігаються ознаки неправильної роботи серця

Ознаки аритмії у дітей

Серцева аритмія у дітей виявляється далеко не в кожному випадку, тому що нерідко не створює жодних видимих проблем і тим самим не дає підстави звернутися до лікаря. Досить часто, при плановому обстеженні, аритмію виявляють у дітей, які почуваються цілком здоровими.

Іноді порушення серцевого ритму можуть призводити і до помітного погіршення стану здоров’я дитини. Маля, не розуміючи, що відбувається, не може оцінити своє самопочуття і поскаржитися на нього. Батьки повинні знати ознаки, що вказують на проблеми з правильністю серцевого ритму. Візит до кардіолога потрібний, якщо у дитини спостерігаються:

  •   регулярно блідість шкірних покривів, посинення губ, нігтів, стоп;
  •   безпричинне занепокоєння або навпаки напади млявості;
  •   часті порушення сну та апетиту;
  •   напади пітливості;
  •   задишка, що особливо виникає без значного фізичного навантаження.

Це симптоми можуть вказувати на пароксизмальну тахікардію, фібриляцію передсердь та шлуночків, синусову аритмію, різні комбіновані розлади серцевого ритму.

Синусова аритмія у дітей

Причина виникнення синусової аритмії полягає в тому, що, так званий, водій ритму серця частково схильний до впливу нервової системи, яка у свою чергу, залежить від стану всього організму. Дитячий організм, що безперервно розвивається, знаходиться в нестійкому стані, що не може не позначатися на навантаженнях на нервову і серцево-судинну систему. Тому синусова аритмія в дітей віком є частим явищем.

Зрозуміло, якщо у дитини була знайдена така патологія, то за її станом слід спостерігати більш уважно та суворіше підходити до режиму навантажень та відпочинку. Також необхідно постійно відвідувати кардіолога. При незначних відхиленнях від нормальної частоти скорочень серця, а також загальному доброму самопочутті дитини вона тривоги не викликає. Вважати серйозно хворим на малюка, у якого жодного разу не виявлялися описані вище ознаки не варто. Нормальний режим навантажень, запропонований лікарем, збалансоване харчування та додаткові профілактичні заходи дозволять йому благополучно перерости проблему.