Які загальні симптоми серцево-судинних захворювань?

Симптоми інфаркту та інсульту

Часто хвороба кровоносних судин, що лежить в основі захворювання, протікає безсимптомно. Інфаркт чи інсульт можуть бути першими попередженнями про захворювання. Симптоми інфаркту включають:

  • біль або неприємні відчуття в середині грудної клітки;
  • біль або неприємні відчуття в руках, лівому плечі, ліктях, щелепі чи спині.

Крім того, людина може відчувати труднощі в диханні або нестачу повітря; нудоту чи блювоту; відчувати запаморочення чи втрачати свідомість; покриватися холодним потом і ставати блідим. Жінки частіше відчувають нестачу дихання, нудоту, блювання і біль у спині та щелепі.

Найбільш поширеним симптомом інсульту є раптова слабкість в особі, найчастіше з будь-якої однієї сторони, руці або нозі. Інші симптоми включають несподіване оніміння обличчя, особливо з одного боку, руки або ноги; сплутаність свідомості; утруднену мову чи труднощі у розумінні промови; утруднене зорове сприйняття одним чи двома очима; утруднену ходу, запаморочення, втрату рівноваги чи координації; сильний головний біль без певної причини, а також втрату свідомості чи непритомність.

Люди, які мають ці симптоми, повинні негайно звертатися за медичною допомогою.

Що таке ревмокардит?

Ревмокардит — це пошкодження серцевих клапанів та серцевого м’яза внаслідок запалення та рубцювання, спричиненого ревматичною лихоманкою. Причиною ревматичної лихоманки є аномальна реакція організму на стрептококову інфекцію. Захворювання спочатку зазвичай проявляється у вигляді ангіни або тонзиліту у дітей.

Ревматична атака вражає, в основному, дітей у країнах, що розвиваються, особливо в умовах широко поширеної бідності. У всьому світі з ревмокардитом пов’язано майже 2% усіх випадків смерті від серцево-судинних захворювань.

Симптоми ревмокардиту

  • Симптоми ревмокардиту включають: нестачу дихання, втому, нерегулярні серцебиття, біль у грудях та втрату свідомості.
  • Симптоми ревматичної атаки включають: підвищену температуру, біль та набрякання суглобів, нудоту, шлункові спазми та шлункові спазми блювання.