Аневризма аорты: причины заболевания, основные симптомы, лечение и профилактика.

Є патологічним локальним розширенням певної ділянки магістральної артерії, яке виникає на тлі слабкості її стінки.

Причини
Умовно всі аневризми аорти через виникнення можуть бути поділені на:

придбані;

уроджені.

При вродженому типі захворювання виникнення аневризми пов’язують із генетичними захворюваннями стінок аорти, які виявляються слабкістю її стінок. Часто виникнення аневризми пов’язують з наявністю у пацієнта синдрому Марфана, фіброзної дисплазії, синдрому Елерса-Данлоса, синдрому Ердхайма, а також спадковим порушенням вироблення еластину.

Розвиток набутих форм аневризми запального генезу виникає на тлі неспецифічного та специфічного аортиту, спричиненого грибковою, бактерицидною чи вірусною інфекцією. Аневризми аорти незапальної чи дегенеративної етіології можуть виникати і натомість атеросклерозу, і навіть використання недоброякісного шовного матеріалу чи протезів. При механічному пошкодженні аорти відзначається виникнення гемодинамічно-постстенотичних та травматичних аневризм. Виникнення ідіопатичних видів аневризми відзначається у разі медіонекрозу аорти.

До групи ризику розвитку аневризми аорти входять літні пацієнти, особи, які страждають на артеріальну гіпертензію, затяті курці, хворі на хронічний алкоголізм і пацієнти з несприятливим сімейним анамнезом.

Симптоми
Клінічна картина захворювання залежить від локалізації та розмірів аневризматичного мішка та причин, що викликали розвиток захворювання. Іноді ця патологія може протікати безсимптомно чи супроводжуватися виникненням незначної кількості симптомів. Основним симптомом недуги є біль, викликана перерастяжением стінок аорти чи його компресійним стиском.

При виникненні аневризми частини аорти розташованої в черевній порожнині хворі скаржаться на появу розлитих болів та дискомфорту в ділянці живота, також у таких осіб може спостерігатися поява відрижки, тяжкості в ділянці шлунка, відчуття постійного переповнення шлунка, а також дисфункції кишечника та диспепсичних розладів.

Іноді симптоми недуги можуть бути пов’язані з компресією кардіальної частини шлунка та дванадцятипалої кишки із залученням до патологічного процесу вісцеральних артерій. Іноді пацієнти можуть самостійно виявляти посилену пульсацію у животі. При проведенні пальпаторного обстеження живота можна промацати щільне, напружене, пульсуюче та хворобливе утворення.

При поразці висхідного відділу аорти відзначається поява болю у серці чи грудної клітини, викликаних стиском чи стенозом вінцевих артерій. Пацієнти скаржаться на перепочинок, прискорене серцебиття та запаморочення. При пошкодженні великих розмірів може спостерігатися розвиток синдрому верхньої порожнистої вени, що супроводжується головними болями, появою набряків обличчя та верхньої половини тулуба.

Аневризм дуги аорти супроводжується компресією стравоходу з явищами дисфагії. При перетисканні зворотного нерва може з’являтися осиплість голосу та сухий кашель. При компресії блукаючого нерва відзначається поява урідження серцевого ритму та слинотечі. При здавленні трахеї та бронхів відзначається поява задишка та стридорозного дихання, а у разі здавлення кореня легені можлива поява застійних явищ та частих пневмоній.

Діагностика
При підозрі на аневризму аорти хворому може бути призначено рентгенологічне, ультразвукове та топографічне дослідження.

При використанні рентгенологічного обстеження пацієнтів з аневризмою грудної або черевної аорти проводять рентгеноскопію та рентгенографію грудної клітки, оглядову рентгенографію черевної порожнини, рентгенографію стравоходу та шлунка. Для виявлення аневризми висхідного відділу аорти застосовую ехокардіографію, в інших випадках хворому призначається ультразвукова доплерографія різних відділів аорти.

Лікування
Якщо захворювання не пов’язане з агресивним перебігом та не супроводжується появою тяжкої клінічної симптоматики, то фахівець може рекомендувати систематично проходити рентгенологічне дослідження для зменшення ймовірності розвитку різних ускладнень.

Хірургічне лікування захворювання може знадобитися при виявленні у пацієнта аневризми в черевній порожнині розмірами понад 4 см, пошкодження аорти грудного відділу від 5,5 до 6,0 см або збільшення аневризми в розмірах більше ніж на 0,5 см за шість місяців.

При розриві аорти пацієнт потребує проведення екстреного оперативного втручання.

Профілактика
Пацієнти, що входять до групи ризику розвитку аневризми повинні систематично проходити профілактичне ультразвукове обстеження.