Які фактори ризику сприяють виникненню ІХС?

Фактори ризику – це характерні для даного індивідуума фактори, які значно збільшують ризик розвитку ІХС у порівнянні з особами, які не мають цих факторів. Виділяють 4 категорії факторів ризику:

Куріння.

Встановлено, що куріння збільшує смертність від серцево-судинних захворювань на 50%, причому ризик зростає зі збільшенням віку та кількості викурених цигарок.

Високий рівень холестерину.

Підвищений рівень холестерину крові завжди асоціюється зі збільшенням ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Починаючи з рівня холестерину 4,65 ммоль/л, подальше його зростання безперервно і пропорційно корелює з частотою ускладнень ІХС. Оптимальний рівень холестерину – до 5 ммоль/л!

Артеріальна гіпертензія.

Є строга кореляція між рівнями систолічного («верхнього») і діастолічного («нижнього») тиску та захворюваністю на ІХС. Збільшення діастолічного тиску на 7 мм рт ст порівняно з нормою збільшує ризик розвитку ІХС на 27%.

Цукровий діабет.

У хворих на цукровий діабет у віці 40 років і старше ІХС є провідною причиною смерті. Атеросклероз та ІХС розвиваються на 10 років раніше у хворих на цукровий діабет у порівнянні з особами, які не страждають на це захворювання.

Зниження рівня холестерину ліпопротеїнів високої щільності (ХС ЛПВЩ) та підвищення вмісту в крові тригліцеридів (ТАГ)

У нормі рівень ХС ЛПВЩ має бути більше 1,45 ммоль/л, рівень ТАГ ≤1.7 ммоль/л

Низька фізична активність (гіподинамія)

Ризик розвитку ІХС майже вдвічі вищий у осіб, які ведуть сидячий спосіб життя в порівнянні з активними людьми.

Надлишкова маса тіла (ожиріння)

Для визначення ступеня ожиріння використовується індекс Кетле (індекс маси тіла) – відношення маси тіла, вираженої в кілограмах, до зростання, вираженого в метрах і зведеного в квадрат. У нормі індекс Кетле дорівнює від 18,5 до 25. Від 25 до 30 – надлишок маси тіла, 30-35 – ожиріння І ступеня, 35-40 – ожиріння ІІ ступеня, 40-50 – ожиріння ІІІ ступеня, більше 50 – ожиріння ІV ступеня.

Надлишкова маса тіла достовірно пов’язана з ризиком ІХС та смертності. Серед жінок, які мають значний надлишок маси тіла, ризик виникнення ІХС збільшується майже в 3 рази, а при помірному підвищенні маси тіла – на 80% порівняно з жінками нормальної ваги.

Менопауза та постменопаузальний період.

Після настання менопаузи ризик розвитку ІХС у жінок зростає. Це обумовлено змінами в обміні ліпідів (жирів) та в серцево-судинній системі.

Вживання алкоголю

Стресс

Живлення з надмірною калорійністю та високим вмістом тваринних жирів.

Старий вік

Чоловіча стать

Сімейний анамнез (історія) раннього розвитку ІХС – розвиток ІХС у батька або кровних родичів чоловічої статі віком до 55 років або у матері або інших кровних родичів жіночої статі до 60 років. >