Мітральний стеноз

Мітральний стеноз: лікування та профілактика вад серця

Мітральний стеноз – це вада серця, обумовлена звуженням лівого передсердно-шлуночкового отвору. У більшості випадків це захворювання є набутим, уроджений стеноз мітрального клапана (як ще називають це захворювання) зустрічається дуже рідко.

Формування хвороби зазвичай починається у молодому віці. Помітні симптоми найчастіше виникають приблизно 30-50 років. Зазначимо, що у жінок мітральний стеноз трапляється частіше.

Причини та патогенез мітрального стенозу

У більшості випадків мітральний стеноз є наслідком перенесеного раніше ревматизму (приблизно 80% від усіх вивчених випадків). У МБК-10 пункт I05.0 “Мітральний стеноз” описується як “ревматичне звуження мітрального клапана”. Разом з тим, розвиток стенозу мітрального клапана можуть спровокувати й інші хвороби, як-то: інфекційні захворювання та травми серця, атеросклероз, сифіліс etc.

У результаті патологічних процесів в організмі отвір, що веде до лівого шлуночка з лівого передсердя, звужується. Це призводить до підвищення тиску в лівому передсерді, а далі спричиняє підвищення тиску та спазми в судинах легень. Легенева артерія, що несе кров із правого шлуночка в легені, також потрапляє в цикл підвищення тиску.

Навантаження на правий шлуночок суттєво зростає, цей відділ серця гіпертрофується, скорочувальна здатність його м’яза сильно знижується. Після порушенням малого кола кровообігу слід і порушення великого кола. Формується серцева недостатність.

Симптоми стенозу мітрального клапана

Формування мітрального стенозу та серцевої недостатності – тривалий процес, тому симптоми тривалий час не виявляються. Потім стають помітними такі ознаки.

  1. Задишка (в т.ч. пароксизмальна в нічний час), швидка стомлюваність, пацієнт не переносить фізичні навантаження.
  2. «Мітральний рум’янець» – нездоровий відтінок щік і губ (фіолетовий або блакитно- рожевий кольори).
  3. Якщо прикласти руку до грудей хворого в області грудної клітки, відчувається вібрація («котяче муркотіння»).
  4. У важких випадках може з’явитися кровохаркання (часто таке ускладнення спостерігається при вагітності).

Діагностика та лікування мітрального стенозу

Діагностику стенозу мітрального клапана проводить лікар-кардіолог. Висновок робиться на основі огляду пацієнта та результатів клінічних досліджень: електро- та ехокардіограми, рентгенографії серця.

Лікування в більшості випадків симптоматичне, із застосуванням різних груп лікарських препаратів. Однак при звуженні мітрального отвору до розмірів діаметром 1,2-1,0 см2 (і менше) може знадобитися хірургічне втручання. У разі вагітності може бути показано її переривання, якщо мітральний отвір звужується настільки, що діаметр не перевищує 1,5 см².

Хвороба часто прогресує у зв’язку з рецидивами ревматизму, проте постійне спостереження дозволяє вчасно виявити небезпеку та ухвалити рішення про необхідність хірургічного втручання. Операції на мітральному клапані є одним із найбільш вивчених напрямів у кардіохірургії. Смертність при оперативному лікуванні становить від 0,5% (без протезування) до 3-5% (у тяжких випадках з протезуванням).

Профілактика мітрального стенозу та його ускладнень

У профілактиці вад серця значну роль відіграє підтримання високого рівня імунітету та здорові фізичні навантаження. Крім того, важливо регулярно проходити медичне обстеження, оскільки рання діагностика сприяє сприятливому результату будь-якого лікування.