Стенокардія

Стенокардія – захворювання серцево-судинної системи, є однією з найпоширеніших форм ішемічної хвороби серця. Стенокардія виявляються періодичними нападами болю в серці (га грудиною) в результаті розвитку гострої недостатності міокарда.

У пацієнтів з ішемічною хворобою серця стенокардія розвивається у 50% випадків. При розвитку стенокардії в осіб зрілого віку – чоловіки страждають частіше, з настанням менопаузи у жінок ця межа стирається. Синоніми стенокардії – коронарна хвороба, грудна жаба.

ПРИЧИНИ

Одна з головних причин розвитку різних форм ішемічної хвороби – розвиток атеросклерозу і, як наслідок, звуження просвіту коронарних судин. Степінь тяжкості стенокардії безпосередньо залежить від ступеня стенозу судин.  ;судин.

У ряді випадків стенокардія розвивається навіть без ознак атеросклерозу – внаслідок ангіоспазму. Таке може трапитися за наявності пацієнта деяких захворювань шлунково-кишкового тракту – жовчнокам’яної хвороби, грижі діафрагми, холециститу. А також при деяких інших захворюваннях – васкуліті, ендартеріїті, порушенні діяльності нервової системи з регуляцією коронарних артерій.

ІНШІ ПРИЧИНИ :

  • Підвищений вміст холестерину в крові – гіперліпідемія
  • Підвищена та надмірна маса тіла
  • Малі фізичні навантаження та гіподинамія
  • Зловживання шкідливими звичками – куріння, вживання алкоголю
  • Артеріальна гіпертензія – підвищений тиск
  • Порушення ендокринної системи – цукровий діабет
  • Порушення згортання крові, збільшення ризик тромбоутворення)
  • Нестабільна психоемоційна обстановка
  • Інтоксикація організму

КЛАСИФІКАЦІЯ

Розрізняють такі види стенокардій:

  1. Стенокардія, що стабільно виникає в результаті вчинення активних фізичних дій, в результаті психоемоційної напруги і стресу – стенокардія напруги.
  • Стенокардія при фізичних навантаженнях, у свою чергу, ділиться на класи за тяжкістю проявів – при надмірних навантаженнях, при звичайних навантаженнях, при ходьбі, у спокої.
  1. Стенокардія, що виникає спонтанно-в результаті непередбаченого спазму коронарних судин. Такі напади трапляються тільки в повному спокої, найчастіше в нічний час або рано вранці.
  2. Нестабільна стенокардія – в цю групу потрапляють стенокардії, при яких змінюється інтенсивність, тривалість і періодична частота нападів при незмінному фізичному навантаженні пацієнта .

СИМПТОМИ

У різні вікові періоди симптоми стенокардії можуть виявлятися дещо по-різному. У зрілому віці проявляються класичні ознаки стенокардії – типова її течія. Найголовніший ознака стенокардії – болі, що розташовуються за грудиною, набагато рідше за її межами – в проекційній області серця. Болі можуть віддавати в ліву руку, лопатку, може віддавати в щелепу і ліву половину обличчя. Біль може також відрізнятися за інтенсивністю – від незначної, до нестерпної. Характер болю також варіюється – свердлуючі, тягнучі, пекучі, розпирають.

При незначних болях у деяких випадках напад стенокардії можна сплутати з печією або гастритом, що загострився – біль локалізується в кардіальній частині шлунка, від якої анатомічно близько розташовується серце.

У літньому та старечому віці клінічна картина нападу стенокардії стає більш атиповою. Інтенсивність болю може значно знижуватися, зважаючи на фізіологічні особливості цього вікового періоду. Також може відрізнятися іррадіація – зміна лівої сторони на праву.