Які фактори ризику серцево-судинних захворювань?

Основними факторами ризику хвороб серця та інсульту є неправильне харчування, фізична інертність, вживання тютюну та шкідливе вживання алкоголю.

Вплив поведінкових факторів ризику на людину може проявлятися у вигляді підвищення кров’яного тиску, підвищення рівня глюкози в крові, підвищення рівня ліпідів у крові, а також надмірної маси тіла та ожиріння. Оцінка цих «проміжних факторів ризику» може проводитись в установах первинної медико-санітарної допомоги, і вони можуть вказувати на підвищений ризик розвитку інфаркту міокарда, інсульту, серцевої недостатності та інших ускладнень.

Доведено, що припинення вживання тютюну, зменшення споживання солі, споживання фруктів та овочів, регулярна фізична активність та запобігання шкідливому вживанню алкоголю знижують ризик розвитку серцево-судинних захворювань. Крім того, для зниження ризику розвитку ССЗ та профілактики інфаркту та інсульту при діабеті, підвищеному кров’яному тиску та підвищеному рівні ліпідів може бути необхідна лікарська терапія. З метою посилення мотивації людей щодо вибору та підтримки здорових форм поведінки необхідна політика в галузі охорони здоров’я, яка забезпечує створення сприятливого середовища для можливості здорового вибору та його прийнятності за вартістю.

Для того щоб люди вибирали та підтримували здорові форми поведінки, необхідна політика щодо створення навколишнього середовища, сприятливого для забезпечення здорового вибору, його доступності та прийнятності за вартістю.

Існує також ціла низка факторів, що впливають на розвиток хронічних хвороб, або основоположних причин. Вони є відображенням основних рушійних сил, що призводять до соціальних, економічних та культурних змін – це глобалізація, урбанізація та старіння населення. Іншими визначальними факторами для ССЗ є злидні, стрес та спадкові фактори.