Що таке серцево-судинні захворювання?

Серцево-судинні захворювання є групою хвороб серця та кровоносних судин, до якої входять:

  • ішемічна хвороба серця – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров’ю серцевий м’яз;
  • хвороба судин головного мозку – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров’ю мозок;
  • болезнь периферичних артерій – хвороба кровоносних судин, що забезпечують кров’ю руки і ноги; ревмокардит – ураження серцевого м’яза і серцевих клапанів в результаті ревматичної атаки, що викликається стрептококовими бактеріями; серця;
  • тромбоз глибоких вен та емболія легень – освіта в ножних венах згустків крові, які можуть зміщуватися та рухатися до серця та легень.

Інфаркти та інсульти зазвичай є гострими захворюваннями і відбуваються, головним чином, внаслідок закупорювання судин, що перешкоджає току крові до серця чи мозку. Найпоширенішою причиною цього є утворення жирових відкладень на внутрішніх стінках кровоносних судин, що забезпечують кров’ю серце чи мозок. Кровотечі з кровоносної судини у мозку або згустки крові можуть бути причиною інсульту. Причиною інфаркту міокарда та інсульту зазвичай є наявність поєднання таких факторів ризику, як вживання тютюну, нездорове харчування та ожиріння, відсутність фізичної активності та шкідливе вживання алкоголю, підвищений кров’яний тиск, діабет та гіперліпідемія.